Ahogy a levegő megtelik a fenyőillatú gyertyák és a frissen sült mézeskalács illatával, nincs is jobb, mint a konyhában sürögni-forogni, és elkészíteni a család kedvenc karácsonyi süteményeit. Idén a Kutyori Konyha három különleges receptet osztott meg velünk, amelyek garantáltan feldobják az ünnepi asztalt!
Mézeskalács
A mézeskalács igazi klasszikus, ami nem hiányozhat egyetlen karácsonyi asztalról sem.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg méz
- 10 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 2 tojás
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 csipet só
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
- Olvaszd fel a mézet és a vajat, majd keverd össze a cukorral és a tojással.
- Egy másik tálban keverd össze a lisztet, a sütőport és a fűszereket.
- Dolgozd össze a száraz és nedves hozzávalókat, majd gyúrd össze a tésztát.
- Nyújtsd ki a tésztát, és szaggasd ki a kívánt formákat.
- Süsd 8-10 percig, majd hagyd kihűlni. Díszítsd tetszés szerint.
Linzer kajszibarack lekvárral
Ez a sütemény a hagyományos karácsonyi linzerek egyik legfinomabb változata, amelyben a puha, omlós tésztát a kajszibarack lekvár gyümölcsös íze teszi igazán különlegessé.
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj (hideg)
- 10 dkg porcukor
- 1 tojássárgája
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 10 dkg Kutyori Prémium Kajszibarack lekvár
- Porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
- A tészta összeállítása: Keverd össze a lisztet, a porcukrot és a csipet sót. Add hozzá a hideg vajat, és morzsold össze a liszttel, amíg homokos állagú nem lesz.
- Tészta pihentetése: Add hozzá a tojássárgáját, a vaníliakivonatot és a reszelt citromhéjat. Gyúrd össze gyors mozdulatokkal, majd formázd cipóvá, és tedd hűtőbe legalább 30 percre.
- Sütés: Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Nyújtsd ki a tésztát 3-4 mm vastagra, majd szaggass belőle kör alakú linzerformákat. Minden második kör közepébe szúrj egy kisebb lyukat.
Helyezd a tésztákat sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsd 10-12 percig, amíg világos aranyszínűek nem lesznek. - Töltés: Miután a linzerek kihűltek, kend meg az alsó részeket kajszibarack lekvárral, majd helyezd rá a lyukas felső részt.
- Díszítés: Szórd meg porcukorral a tetejét, és máris kész a klasszikus, gyümölcsös karácsonyi finomság!
Pillecukros Brownie
A csokoládérajongók kedvence, amelyet a tetején olvadó pillecukor tesz igazán ünnepivé.
Hozzávalók:
- 20 dkg étcsokoládé
- 15 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 3 tojás
- 10 dkg liszt
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 csipet só
- 10 dkg pillecukor
Elkészítés:
- Olvaszd fel a vajat és az étcsokoládét gőz felett.
- Keverd hozzá a cukrot, a tojásokat, a vaníliát és a sót, majd végül a lisztet.
- Öntsd a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsd 180°C-on 20 percig.
- Helyezd a pillecukrokat a tetejére, és süsd további 5 percig, amíg a cukor megolvad és kicsit karamellizálódik.
A családi vállalkozás 2005 óta foglalkozik zöldség- és gyümölcsfeldolgozással Nógrád megye északi részén, 2010-től pedig lekvárok és szörpök gyártásával bővítették tevékenységüket.
A börzsönyi falun belül “Kutyor”-nak hívják azt a településrészt, ahol az üzemük is elhelyezkedik, innen ered a Kutyori Konyha elnevezés. A lekváros műhelyben kizárólag válogatott alapanyagokból dolgoznak, melyeket megbízható hazai forrásból szereznek be, a magas minőség és a fenntarthatóság jegyében. A lekvárok és szörpök ízvilágában a friss gyümölcsök zamata köszön vissza, köszönhetően a magas gyümölcstartalomnak.
A Kutyori Konyha finom lekvárjait keresd a Budapestii régió SPAR és INTERSPAR üzleteiben, a piros almás polcokon!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.