Irány a Székesfehérvári Régió

szfv_regio.jpg

A Székesfehérvári régió Közép-Magyarországon helyezkedik el, központja a névadó Székesfehérvár. A város és környéke Magyarország egyik legfontosabb régiója. Kitűnő elhelyezkedésének köszönhetően Székesfehérvár és környéke fontos közlekedési csomópont és ipari központ.

Változatos tájak

A régió északnyugati részén a Bakony hegység, míg dél felé a Velencei-tó és a Mezőföld síksága húzódik. Ez a változatos táj gazdag természeti szépségeket és kiváló kirándulási lehetőségeket kínál.

Történelem és kultúra

Székesfehérvár Magyarország egyik leggazdagabb történelmi örökséggel rendelkező városa, különleges helyet foglal el a magyar történelemben. Itt koronázták a magyar királyokat és itt található a Nemzeti Emlékhely is. A Városi Művészeti Múzeum, a Szent István Király Múzeum, valamint a számos galéria és művészeti kiállítás révén Székesfehérvár kulturális élete rendkívül gazdag.

Mit érdemes enni és inni a Székesfehérvári régióban

A régió elhelyezkedésének és a jelentős átmenő forgalomnak köszönhetően a hazai gasztronómia sokféle jegyét képviseli.

Hagyományos ételek:

Vadászpecsenye: Ez a hagyományos magyar étel, amely gyakran szerepel a helyi éttermek étlapján, többféle vad (például szarvas, őz) húsból készül, gazdag gombás és tejszínes mártással.

Halászlé: A közeli Velencei-tó és a Duna menti halakból készült halászlé népszerű a régióban. A helyi változatban gyakran használnak pontyot vagy harcsát, amit paprikával, valamint erős paprikával ízesítenek.

Töltött káposzta: Ez az étel Magyarország számos részén kedvelt, de Fejér megyében különösen népszerű a téli időszakban. Savanyú káposztába töltött darált húsos keverék, amelyet fűszeres pörköltlével öntenek le, és lassan főznek. Miben más, mint a többi régióban? Meg kell kóstolni és kiderül!

Innivalók: 

Fehérvári régió borai: A változatos mikroklíma és a termőtalaj lehetővé teszi különféle szőlőfajták sikeres művelését. A fehérvári régió legismertebb bortermelő területei a Móri borvidék, illetve az Etyek-Budai borvidék. A régióban elsősorban fehérborok készülnek, amelyek között kiemelkedik a cserszegi fűszeres, valamint az olaszrizling.

Pálinka: Ahol gyümölcs terem, ott pálinka is készül. A régió barack- és szilvatermesztésére épült a helyi pálinkakészítés.

Kincsek a Székesfehérvári régióban

A Régiók Kincsei programhoz csatlakozók nagy száma is bizonyítja a Székesfehérvári régió rendkívül kedvező stratégiai helyzetét. Az itt előállított termékek jól bizonyítják, hogyan keveredik a hagyomány és a modernitás.

Kirschner Zoltán - Bocco D’Oro fagylaltok: Kirschner Zoltán 1991 óta készíti, tökéletesíti fagylaltjait. A hagyományos ízeken túl folyamatosan új ízekkel bővítik a kínálatot. Így például a sorbet gyümölcs fagylaltok is megtalálhatók kínálatukban, amiket bátran bele lehet illeszteni a vegán és más speciális étrendbe is. bocco_doro.jpg

Szabó Csaba - Dr. Immun samponok: Hogy kerülnek a samponok a Régió Kincsei programba? A válasz egyszerű: Szabó Csaba saját, szabadalmaztatott recept alapján készülő samponjai jórészt helyi, természetes alapanyagokból készülnek.

Kaszap Gábor és Víg Dávid - kisüzemi sörök: Az alapítók külföldön megszerzett tapasztalataikat ültették át a hazai környezetbe. 2016-ban a saját váli komlóültetvényükről szüretelt komlóból főzték meg Magyarország első kisüzemi szüreti sörüket. Főzeteikben a komló gyümölcsösségét, citrusos illat- és ízvilágát helyezik előtérbe.

Podmaniczky János és Péter - vörös- és fehérborok: A Podmaniczky Pincészet komoly családi hagyományon alapul. A 20 hektáros balatonboglári birtokról kikerülő szőlőkből készül a Kőröshegyi Rajnai rizling, a Kőröshegyi Pinot blanc, a Szóládi Cabernet sauvignon és a többi kitűnő bor.

Dobrádi Zsuzsanna és Gyüre István - tejtermékek:  A Csengő Manufaktúra tejtermékei tradicionális módon, kézzel, tartósítószerek és adalékok nélkül készülnek. 150 tehén biztosítja az alapanyagot a túrók, vajak, sajtok, joghurtok és kenhető tejtermékek gyártásához. csengo1.jpg

Irk Attila - meggylikőr: A vállalkozó gazdasági tanácsadói karrierjét adta fel, hogy új szeszes italok készítésével foglalkozzon. Első terméke a Women Spirit meggylikőr, kellemes, alacsony alkoholtartalmú ital, amit fűszer- és gyógynövények tesznek még különlegesebbé.

Tóth Zoltán - gluténmentes száraztészták: A családi vállalkozás kukoricalisztből előállított élelmiszerek ökológiailag ellenőrzött termesztésű alapanyagokból készülnek, és kiváló minőséget képviselnek. A Régiók kincsei program keretében a Cornito száraztészta és ostya termékekkel mutatkoznak be a vásárlóknak

Ali Rawech Szami - kézműves sörök: A HopTop sörfőzde tulajdonosa a közgazdász pályát hagyta el, hogy az eleinte hobbiból űzött sörfőzésből komoly termék legyen. Már az első terméke nemzetközi díjat nyert. Olyan különlegességet is készít, mint a tihanyi levendulás sör.

Csósza Dominika - lekvárok és szörpök: Ahol sok gyümölcs terem, abból som mindent lehet készíteni, és a Kutyori Konyha pont ezt teszi. A börzsönyi lekváros műhelyben kizárólag válogatott hazai alapanyagokból dolgoznak. A lekvárok és szörpök ízvilága a magas gyümölcstartalomnak köszönhetően különlegesen ízletes. kutyori-konyha1.jpg

Gyukli Krisztián - fehér- és vörösborok: A Balatonfüred-Csopaki borvidék adottságainak és a vegyszermentes gazdálkodásban rejlő potenciálnak köszönhetően születnek meg a Gyukli Pince borai. A kitűnő borok „Bio” certifikációval, az „Európai Vegetáriánus Védjegy” és az "Éltető Balaton-felvidék" tanúsítványával is rendelkeznek.

Kelényi-Kovács Zsuzsa és Kelényi Kolos - vajas keksz: Egy kis fertőszentmiklósi cukrászdából indult a vállalkozás, majd 2008-tól saját üzemet építettek, ezt a technológiát egyesítették Kolos a Szamos cukrászatban megszerzett szakmai tapasztalatával. Az eredmény magáért beszél.

Komondi Ágnes - könyv: A sok enni- és innivaló mellett egy kis szellemi táplálék. Komondi Ágnes inspiráló, modern könyve több mint 300 lélegzetelállító fotóval, rövid leírásokkal, mutatja be Tata szépségeit.

Gervai János - fehérborok: Gervai János, a neves somelierből lett borász borai az Etyek-Budai borvidék utánozhatatlan ízeit kínálják. A sauvignon blanc mellett zöldveltelinit, szürkebarátot, pinot noirt és chardonnay-t is feldolgoz. gervai.jpg

Fábián Balázs és Szabó Melinda - savanyúságok: A Noszlopi Finomságok konzervüzemben 1992 óta készülnek a minőségi savanyúságok és befőttek. Az alapanyagokat kizárólag magyar termelőktől, szabadföldi termesztésből szerzik be. A savanyúságok egyedi ízvilága a saját maguk által kifejlesztett és az évek során tökéletesített receptúráknak köszönhető.

Bagó Roland - olajok és chipsek: A BagoliA családi vállalkozás minőségi olajok, lisztek és fehérjék előállításával foglalkozik. Kisigmándi üzemükben saját fejlesztésű gépekkel, természetes alapanyagokból állítják elő finomítatlan, tartósítószer- és gluténmentes, vegán termékeiket. 

Andrási Mihály - ízesített mézes puszedlik: Ritka mesterséget, a mézeskalács-készítést elevenített fel a vállalkozó. A természetes alapanyagokból finomságok nem tartalmaznak adalékanyagokat, sem tartósítószert. A figurák alakjában a tradicionális vonal mellett a modern formák is megjelennek, és a díszítésben is rengeteg kreativitás rejlik.

Gottwald Szilárd - fehér- és vörösborok: A Gottwald Borászat a két hektár saját telepítésű szőlőből és 8-10 hektáron termett, vásárolt szőlőből évről-évre 10-12 fajta bort állít elő. A Régiók Kincsei program keretében négyféle borukat kóstolhatjuk: az Irsai Olivért, az Olaszrizlinget, a Pinot Noir rosét és Kékfrankost. gottwald.jpg

Agrotojás - Mélyalmos tojás: A családias üzem lehetővé teszi, hogy nagy törődéssel bánjanak az állománnyal. Mélyalmos technológiát alkalmaznak, ami a szabad mozgáson és megfelelő táplálékon túl stresszmentes környezetet is biztosít a tyúkok számára és minőségi tojást a vevőknek.

Bősze Csaba - borok: A Neszmélyi Borvidéken fekvő Ászáron 2012 óta palackoznak fehér- vörös - és rozéborokat. Két területükön - összesen 7,5 hektáron a szőlőfajták széles választéka megtalálható. Céljuk, hogy Aszár neve bekerüljön a legnevesebb borvidékek közé.

Emmer Ádám - száraztészták: A komoly élelmiszeripari múlttal rendelkező vállalkozás 2003 óta már egy nagyobb, modern tésztagyártó üzemmel termel. A nemzetközi Aranytojás Díjjal is elismert vállalkozás a Régiók Kincsei program keretében 4 és 8 tojásos tésztáikkal, valamint zablisztből készült funkcionális tésztáikkal mutatkoznak be a vásárlóknak.

Török Tibor - sajtos tallér: A vállalkozó édesanyának sós csemegéje adta az ihletet. A nagyobb volumenű gyártás feltételeinek megteremtése után hamar sikeressé vált az új termék. Ma már továbbfejlesztett gépekkel teszik lehetővé a nagyobb volumenű gyártást, és további izgalmas ízek bevezetését is tervezik.

Plutzer Mariann és Simon Viktor - fehér- és vörösborok: A ViMaVin Pincészet a Mátrai borvidéken, Gyöngyöspatán, illetve az Etyek-Budai borvidéken, Nadapon és Válon összesen 3,5 hektárnyi területen termett szőlőjükből készítik boraikat. A Régiók Kincsei program keretében HARMATCSEPP nevű Rajnai Rizlingjükkel és PERNAHAJDER nevű Kékfrankos tételekkel mutatkoznak be a vásárlóknak.

Keresd a Székesfehérvári régió kincseit!

Az ételekről-italokról nem elég olvasni, meg is kell kóstolni őket! A felsorolt termékek a Székesfehérvári régió SPAR és INTERSPAR üzleteiben megtalálhatók. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://regiokkincsei.blog.hu/api/trackback/id/tr3818446999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Régiók Kincsei

A SPAR Magyarország Kft. 2021-től kezdődően 7 regionális központot nyitott az országban (Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Hódmezővásárhely, Győr, Pécs, Nyíregyháza, Budapest), melyek a vonzáskörzetükben működő, meghatározott paraméterekkel rendelkező üzletekkel együtt alkotnak egy-egy régiót. A regionális központok nagyságrendileg 50 km-es körzetéből várja a SPAR olyan kistermelők jelentkezését, akik folyamatosan fenntartható, kiváló minőségű magyar terméket állítanak elő.

Friss topikok

süti beállítások módosítása