Helló Budapesti Régió!

budapestiregio.jpg

Budapestet, a Duna két oldalán elterülő magyar fővárost talán senkinek nem kell bemutatni. A város nemcsak történelmi és kulturális kincseiről, hanem pezsgő gasztronómiai életéről is híres. A város utcáin sétálva a hagyományos magyar, illetve modern, nemzetközi konyhák ínycsiklandó remekein át mindenki megtalálja a kedvencét. Ebben a blogbejegyzésben azonban a helyi termékeknek és alapanyagoknak nézünk utána, szóval ha kíváncsi vagy a Budapesti Régió gasztronómiai különlegességeire, akkor tarts velünk!

A Duna gyöngye 

Budapest két nagy részre osztható, Budára és Pestre. A budai oldalon dombokat és hegyeket találunk, mint például a Gellért-hegy és a Budai-hegység, ami tökéletes gyümölcstermesztésre, míg a pesti sík oldal inkább a zöldségekkel (többek között káposztával), látta el a környéket az agglomeráció kiépülése előtt.

Történelem és kultúra

Budapest történelme gazdag, és több ezer évre nyúlik vissza. A város területén már az ókori rómaiak is jelen voltak, ennek nyomait ma is megtaláljuk. A középkorban Buda és Pest különálló városként fejlődött, majd a 19. század végén, az Osztrák–Magyar Monarchia idején, Buda, Pest és Óbuda egyesítésével jött létre a mai Budapest, amely gyorsan Európa egyik legdinamikusabban fejlődő városává vált. 

A város környezetét festői tájak, erdőségek és termálforrások teszik különlegessé, amelyek kiváló kirándulási lehetőségeket kínálnak.

Mit érdemes enni és inni a Budapesti Régióban?

Nem sok olyan híres magyar recept van, amiről biztosan tudjuk, hogy hol készült először - ezek legtöbbször éttermekhez, szakácsokhoz vagy uralkodókhoz köthetők – de Budapest ebben is kivétel, hiszen több olyan magyar étel/ital is van, aminek eredete a legenda szerint ehhez a régióhoz köthető. 

Gundel-palacsinta: ez eredetileg Márai Sándor feleségének, Matzner Ilonának, Lolának volt a családi receptje. Márai egyik színházi premierje után a Gundelben tartották a bankettet, Lola pedig elkészítette a dióval, kandírozott naranccsal és mazsolával töltött csokoládés palacsintát. Gundel Károlynak annyira ízlett a desszert, hogy elkérte a receptet, és feltette az étlapra. 

Újházi/Újházy-tyúkhúsleves: A századfordulón ismert színészről, Újházi Edéről  elnevezett leveshez több érdekesség is kötődik, az első rögtön az, hogy tyúkból vagy kakasból készülhetett-e. Sajnos az eredeti recept maradt ránk, de Krúdy Gyula szerint a levest először a városligeti Wampetics Vendéglőben szolgálták fel. 

Palócleves: a palóclevesnek  - a nevével ellentétben - nem sok köze van az észak-magyarországi tájegységhez, hiszen ez a leves is Budapesten született.  Akárcsak a Gundel-palacsinta, ez is a Gundelhez köthető, bár ez egy generációval korábbi, és nem az Állatkert melletti étteremben, hanem az István Főherceg Szálloda konyhájában főzték először. A legenda szerint “a legnagyobb palóc”, Mikszáth Kálmán születésnapjára készült. 

Fröccs: A legenda szerint az első fröccs Fáy András író és politikus fóti pincéjében készült. Fáy a 1842 őszén meghívta néhány barátját, többek közt Vörösmarty Mihályt és Jedlik Ányost. Jedlik pedig - aki nemcsak az elektromosság nagy tudósa volt, hanem a szódavíz magyar feltalálója is - magával vitt egy szifont és elkészítette az első fröccsöt, amit Vörösmarty meg is említ a Fóti dal című versében. 

 

Kincsek a Budapesti régióban

 

Szűcs Árpád és a Míves Tészta Manufaktúra története egy házi készítésű rétessel kezdődött, majd másfél év kísérletezés után megszülettek a zöldséggel és fűszerrel dúsított vegán durum tészták. A manufaktúra célja, hogy hozzájáruljon a hazai, jó minőségű és maradandó emlékeket felidéző tésztaételekhez. mivesteszta.jpg

Szentesi József a filoxéravész előtti régi magyar szőlőfajták újra felfedezője és a beavatkozásoktól mentes borkészítés híve, aki 2013-ban elnyerte a Borászok Borásza díjat. A Velencei-tó mellett 16 hektáron gazdálkodik közel 30 szőlőfajtával, és a borokat organikus szemlélettel, minimális beavatkozással készíti családjával.
Gál Andrea alapította a vállalkozását, célja pedig egy magas minőségű magyar cider létrehozása volt, amit helyi, kézzel szüretelt almákból készítenek. A Mad Dog ciderek különlegessége, hogy 100%-ban adalékanyagok nélkül, tradicionális kézműves módszerekkel készülnek, egyedi ízvilágot biztosítva.

A Simon Gyümölcs családi gazdaságot 1992-ben alapították, és jelenleg a harmadik generációt képviselő Simon testvérek, Mátyás és Szabolcs vezetik, akik az innovációt és fenntarthatóságot tartják szem előtt. Termékeik, melyek friss, napsütötte gyümölcsökből készülnek vegyszermentes eljárással, számos hazai és nemzetközi díjat nyertek, köztük 2023-ban három Great Taste díjat.

Redő Péter és Vámos Eszter 2017 óta készítik a Csinta falatkákat, amelyek kézműves szárítással őrzik meg a gyümölcsök eredeti ízét és tápanyagait. A bio minőségű, hazai gyümölcsökből készült termékeik adalékmentesek, és könnyen beilleszthetők az egészséges étrendbe, legyen szó tízórairól, uzsonnáról vagy felnőtt nassolnivalóról.csinta.jpg

A Fürjészkert magyar vállalkozást Budai Attila vezeti, aki saját egészségügyi problémái miatt fedezte fel a fürjtojás élettani előnyeit. Jelenleg 550 madarat tartanak családias környezetben, céljuk, hogy termékeik, köztük fürjtojások és különféle tészták, beilleszthetők legyenek az egészséges, változatos étrendbe.

Hernyák László családja 1993 óta dolgozik az etyeki borvidéken, ahol a párlatkészítési hagyományok mellett a borkészítés iránt is szenvedélyt éreztek. Két generáció közös munkájával, organikus gazdálkodással és a természet tiszteletével állítanak elő minőségi borokat, pezsgőket, és most új termékként ginek készítésébe is belefogtak.

A vállalkozás 1939-ben kezdte meg a ketchup gyártását Örkényben Reiter Albin és felesége, Jusztika révén, akiknek receptje külföldön aratott nagy sikert. 70 év kihagyás után az unokaöccs, Dobóczky András élesztette újra a családi receptet, és most a vásárlók a Rex Ketchup termékeket kóstolhatják meg a Régiók Kincsei program keretében.rex.jpg

Budapest és Székesfehérvár közelsége miatt azonban olyan kincseket is megtaláltok a fővárosi kijelölt SPAR és INTERSPAR boltokban, melyeket Székesfehérváron is kaphatók. Ezek az alábbiak: 

Szabó Csaba - Dr. Immun samponok: Hogy kerülnek a samponok a Régió Kincsei programba? A válasz egyszerű: Szabó Csaba saját, szabadalmaztatott recept alapján készülő samponjai jórészt helyi, természetes alapanyagokból készülnek.

Ali Rawech Szami - kézműves sörök: A HopTop sörfőzde tulajdonosa a közgazdász pályát hagyta el, hogy az eleinte hobbiból űzött sörfőzésből komoly termék legyen. Már az első terméke nemzetközi díjat nyert. Olyan különlegességet is készít, mint a tihanyi levendulás sör.tihanyi-levendulas-sor.jpg

Csósza Dominika - lekvárok és szörpök: Ahol sok gyümölcs terem, abból som mindent lehet készíteni, és a Kutyori Konyha pont ezt teszi. A börzsönyi lekváros műhelyben kizárólag válogatott hazai alapanyagokból dolgoznak. A lekvárok és szörpök ízvilága a magas gyümölcstartalomnak köszönhetően különlegesen ízletes.

Andrási Mihály - ízesített mézes puszedlik: Ritka mesterséget, a mézeskalács-készítést elevenített fel a vállalkozó. A természetes alapanyagokból finomságok nem tartalmaznak adalékanyagokat, sem tartósítószert. A figurák alakjában a tradicionális vonal mellett a modern formák is megjelennek, és a díszítésben is rengeteg kreativitás rejlik.

Gervai János - fehérborok: Gervai János, a neves somelierből lett borász borai az Etyek-Budai borvidék utánozhatatlan ízeit kínálják. A sauvignon blanc mellett zöldveltelinit, szürkebarátot, pinot noirt és chardonnay-t is feldolgoz.

 

Keresd a Budapesti régió kincseit!

Az ételekről-italokról nem elég olvasni, meg is kell kóstolni őket! A felsorolt termékek a Budapesti régió SPAR és INTERSPAR üzleteiben megtalálhatók, keressétek a piros almás polcokat! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://regiokkincsei.blog.hu/api/trackback/id/tr1318446985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Régiók Kincsei

A SPAR Magyarország Kft. 2021-től kezdődően 7 regionális központot nyitott az országban (Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Hódmezővásárhely, Győr, Pécs, Nyíregyháza, Budapest), melyek a vonzáskörzetükben működő, meghatározott paraméterekkel rendelkező üzletekkel együtt alkotnak egy-egy régiót. A regionális központok nagyságrendileg 50 km-es körzetéből várja a SPAR olyan kistermelők jelentkezését, akik folyamatosan fenntartható, kiváló minőségű magyar terméket állítanak elő.

Friss topikok

süti beállítások módosítása