Zalaegerszeg és vidéke: a nyugat-magyarországi régió kincsei

screenshot_2024-06-17_at_09_10_29.png

Egy marslakó számára Magyarország csak egy kis pötty a térképen (már amennyiben a marslakóknak van térképük). Mi azonban, akik itt élünk jól tudjuk, hogy ez a 93.030 négyzetkilométer messze nem egységes, hanem markánsan különböző régiókból áll össze.

Irány Nyugat-Magyarország!

Virtuális országjárásunkat kezdjük a zalai régióban! Ez az a vidék, ahol különleges egyensúly alakult ki a természet és az ember alkotta környezet, kultúra között. Miközben a régió központja a középkorig visszanyúló történelmű Zalaegerszeg Magyarország jelentős városai közé tartozik, a régió bővelkedik természeti szépségekben.

A zalaegerszegi régióban vizekben különösen gazdag. Ide tartozik a Kis-Balaton, a zalakarosi gyógyfürdő, a Kehida termálfürdő is.

A régió ugyan nem büszkélkedhet nagy hegyekkel, de a Göcsej erdős-dombos vidéke kitűnő kirándulóhelyeket kínál.

Mit érdemes enni zalaegerszegi régióban?

Ha megkérdezel 10 embert Nyugat-Magyarország jellegzetes ételeiről, 9 biztosan a dödöllét fogja említeni. A főtt burgonyából és lisztből összegyúrt, zsírban kisütött gombócokat régen a szegények ették - ma minden vendéglőben megkérik az árát. 

A göcseji sertéspörkölt összetevői nem igazán különböznek az ország más részein kínált változatoktól, de a helyiek állítják, hogy egészen más az íze.

A zalai erdőségek miatt természetes, hogy errefelé gyakran szerepelnek az étlapon a vad- és gombaételek. Érdemes őket megkóstolni.

A zalai régióban élők büszkék káposztás ételeikre is. Ha azzal állunk elő, hogy töltött káposztát Kelet-Magyarországon is főznek csak legyintenek, hiszen a zalai töltött káposzta az más, már csak azért is, mert azt savanyú káposztából készítik.

Minden, ami iható

Bár a zalai borvidék messze nem olyan ismert, mint Tokaj, vagy Villány, pedig ez a vidék kitűnően alkalmas a bortermesztésre. A borvidék legismertebb szőlőfajtái közé tartozik az olaszrizling, a rizlingszilváni, a chardonnay, valamint a tramini, az ezekből készült borok kellemes meglepetést okoszhatnak az ide látogatóknak.

A zalaegerszegi régió kincsei

A zalaegerszegi régióban élő kisvállalkozók közül is többen csatlakoztak a Régiók Kincsei programmal, így az ő termékeikkel is bővült a SPAR és az INTERSPAR áruházak kínálata.

semec-1080-x-1080-keppont.jpeg

  • Az 1000 négyzetméteres húsüzemet működtető Semec hús házi sült tepertővel és sült sertészsírral várja a hagyományos ízekre vágyókat.
  • A Folly borászat a Kisörsi-hegyen 10 hektáron termeszt szőlőt. A jórészt reduktív eljárással készülő szürkebarát, az ottonel muskotály, a kéknyelű, a rajnai rizling és egyéb fehér boraik egyre népszerűbbek. 
  • A rendszerváltás előtt indult Bussay Pincészet sokat tett azért, hogy a zalai régió újra felkerüljön Magyarország borászati térképére. A jellegzetes ízvilágú fehér- rozé- és vörösborok hagyományos eljárással, minimális borászi beavatkozással készülnek.
  • A régió kínálatából természetesen nem hiányozhat a Zalai Dödölle sem. Szita Gábor kézműves termékét feltétlenül érdemes megkóstolni.

dodolle.jpeg

  • A Sümegtej 1993-ban alapított mezőgazdasági vállalkozás. Tejipari termékeik - köztük a kézi ízesítésű joghurtok és gomolya sajtok- a zalai régión kívül is ismertek.
  • Szabó István és Szabó Barnabás savanyúságai jól illenek a nehezebb helyi ételekhez. A SavaBorsfa manufaktúra savanyúságai hagyományos módon, manuálisan készülnek.
  • Bár a zalai régióról csak keveseknek jut eszébe a sör, Kiss András a 120 éves kőszegi sörkultúra feltámasztásával új ízeket varázsolt elő. A Kőszegi Sör márka már 11 ízt kínál, ebből 4 a Régiók Kincsei program keretében a kijelölt SPAR és INTERSPAR áruházakban megtalálhatók.

koszegi-sor.jpg

  • A gin ugyan nem számít hagyományos zalai terméknek, a Somló Spirit Pálinkaház terméke, a Balaton gin mégis helyi jegyeket visel, hiszen a helyi birs, bodza, muskotályos szőlő és a levendula eredményezik egyedi ízvilágát.
  • Fitos László üzemében már 1977 óta gyártják a száraztésztákat. A Mariann tészták helyi alapanyagból, hagyományos módon készülnek.
  • Lukács Ilona tejüzeme, a Győrvár tej  Vas és Zala megye határán, a névadó településen működik. A kitűnő házi tejből készülő tejtermékek széles választékából tejföl, kefir, valamint a natúr és ízesített joghurtok kerületek be a Régiók Kincsei kínálatába.
  • Káli Enikő és Káli Balázs egy csaknem kétszáz éves hagyományt folytatva működtetik borászatukat. Három helyi dűlőben termő  olaszrizling, pinot gris, chardonnay és a tramini szőlőjükből készítik jellegzetes, kézműves boraikat.
  • Kulcsár Róbert és Szolnok Ferenc először Kanizsai mustárral kerültek be a Régiók Kincsei programba. A mesterséges ízesítők és színezékek nélkül készülő mustárok kitűnő kiegészítői a zalai ételeknek- 
  • A Dóka Éva pincészet jól bizonyítja, hogyan élhetnek együtt a hagyományos eljárások az új technikával. A reduktív fehérborok és rozék mellett jól megfér a hagyományos ászokhordós vörösbor is.

Legyél kincskereső!

Az ételekről-italokról nem elég olvasni, meg is kell kóstolni őket! A felsorolt termékek a zalai régió SPAR és INTERSPAR üzleteiben megtalálhatók. 

A bejegyzés trackback címe:

https://regiokkincsei.blog.hu/api/trackback/id/tr9818429709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Régiók Kincsei

A SPAR Magyarország Kft. 2021-től kezdődően 7 regionális központot nyitott az országban (Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Hódmezővásárhely, Győr, Pécs, Nyíregyháza, Budapest), melyek a vonzáskörzetükben működő, meghatározott paraméterekkel rendelkező üzletekkel együtt alkotnak egy-egy régiót. A regionális központok nagyságrendileg 50 km-es körzetéből várja a SPAR olyan kistermelők jelentkezését, akik folyamatosan fenntartható, kiváló minőségű magyar terméket állítanak elő.

Friss topikok

Archívum

süti beállítások módosítása