Ciprus a Mívessel: készíts te is makaronia tou fournout otthon!

A Míves Tészta mediterrán kalandra indult – méghozzá Ciprusra, a Földközi-tenger keleti csücskébe, ahol a történelem, a mítoszok és a mediterrán életérzés különleges elegyet alkotnak. Ez a varázslatos sziget nemcsak a homokos tengerpartjairól és kéklő öbleiről híres, hanem gasztronómiájáról és vendégszeretetéről is - így nem is volt kérdés, hogy a Míves Tészta is szeretett volna részese lenni a ciprusi nyárnak és meglátogatni Aphrodité szikláját, ahol a legenda szerint a szerelem istennője a habokból kiemelkedett.

Ciprus – történelem, mítosz és vendégszeretet

Ciprus több ezer éves történelemmel büszkélkedhet – görög, római, bizánci, velencei és oszmán emlékek is fellelhetők szerte a szigeten. A kis halászfalvakban éppúgy, mint a modern városokban, az élet nyugodt ritmusa, a beszélgetések és a finom ételek is főszerepet játszanak. A szigetet gyakran nevezik Aphrodité szigetének, és nem véletlen: a természeti szépség, a meleg napsütés és a barátságos légkör valóban elvarázsolja az embert.
ayia-napa-bekeszobor.jpg

A Míves Tészta útja során ellátogatott Ayia Napába, Ciprus egyik legismertebb üdülővárosába, amely híres élénk hangulatáról, éjszakai életéről és hosszú, homokos strandjairól. Itt található a híres Béke szobor (Peace Monument), amely egy földgömböt tartó embereket ábrázol – az összetartozás, a remény és az egység üzenetét közvetítve a látogatók felé.

Ezután Protaras felé vette az irányt, ahol a világszerte ismert Fig Tree Bay, vagyis a Fügefa-öböl ejtette ámulatba. Nevét egy régi fügefáról kapta, amely még ma is a part mentén áll. A sekély, kristálytiszta víz és a selymes homok itt nemcsak pihenésre, hanem inspirációra is alkalmas.
konnos-obol-1-mivesteszta.jpg
A Míves Tészta Ciprus egyik rejtettebb gyöngyszemét, a Konnos-öblöt is felfedezte – a Cape Greco Nemzeti Park területén található partszakaszt sűrű fenyvesek ölelik körül. Az öböl kristálytiszta vizében halrajok úszkálnak, a sziklás part menti sétautak pedig elvarázsolják az embert. Egy ilyen helyszínen született meg a legújabb tésztaötlet is.

Ciprusi ízek – mediterrán konyha keleti csavarral

A ciprusi konyha igazi ízorgia: ötvözi a görög és a közel-keleti hatásokat. A halloumi sajt, a grillezett húsok, a meze fogások, a citromos-olívás ízvilág és a friss zöldfűszerek mind-mind jellemzőek.
Természetesen tésztával is bőven találkozunk: gyakoriak a zöldséges tésztaételek vagy a húsos raguval készült sült fogások, például a görög pastitsio ciprusi változatai – amelyekhez magas minőségű lisztből készült különleges tészta illik a legjobban.

Makaronia tou fournou – Míves pennéből

makaronia-tou-fournou-_-ciprusi-rakott-penne.png
Hozzávalók (4-6 főre):

  • 300 g Míves penne tészta (pl. zöldséges csavart penne)
  • 400 g darált marhahús (vagy kevert hús)
  • 1 kis fej hagyma, finomra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 1/2 teáskanál fahéj
  • 1/2 teáskanál szárított oregánó
  • 1/4 teáskanál szerecsendió
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors ízlés szerint
  • Besamel mártáshoz:
    • 40 g vaj
    • 40 g liszt
    • 500 ml tej
    • 1 tojás (opcionális, ha extra krémességet szeretnél)
    • só, szerecsendió, bors
    • 50 g reszelt sajt (parmezán vagy kefalotyri)
  • Tetejére:
    • extra reszelt sajt (trappista, parmezán vagy ciprusi)

Elkészítés:

  • A tésztát főzd al dente sós vízben, majd szűrd le, öblítsd le hideg vízzel, és egy kevés olívaolajjal keverd át, hogy ne ragadjon össze.
  • A húsos ragu: Olívaolajon párold üvegesre a hagymát és fokhagymát. Add hozzá a húst, és pirítsd meg. Keverd bele a paradicsompürét, fahéjat, oregánót, sót, borsot, majd 5-10 percig főzd össze. Ha kell, egy kevés vizet is adhatsz hozzá.
  • A besamel: Vajból és lisztből világos rántást készíts, majd apránként add hozzá a meleg tejet, folyamatos keverés mellett. Főzd sűrűre, fűszerezd sóval, borssal, szerecsendióval. Ha szeretnéd, a végén belekeverhetsz egy tojást is. Végül keverd bele a reszelt sajtot.
  • Összeállítás: Egy kivajazott tűzálló tál aljára tedd a főtt tészta felét. Erre jön a húsos ragu, majd a maradék tészta. Végül öntsd rá a besamelt, és szórd meg reszelt sajttal.
  • Sütés: 180 °C-on süsd kb. 30-35 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz.

Tipp: Kínáld friss salátával és citromos joghurttal – isteni! 
Ha pedig kíváncsi vagy a Míves tészta többi izgalmas kalandjára és ellenállhatatlan receptjeire, itt megtalálod őket.


A Míves Tésztáról:

Szűcs Árpád és a Míves Tészta Manufaktúra története 2017-ben, egy házi készítésű rétessel kezdődött, házi lasagnával, majd metélttel folytatódott. Innen már nem volt megállás, újabb és újabb tészták kerültek ki Árpád kezéből és konyhájából, amik olyan jól sikerültek, hogy másfél év után megszületett a Míves Tészta Manufaktúra. Árpád a hagyományos leves- és durumtészták mellett többféle zöldséges, illetve olyan extra ízű, tojásmentes verziókat kínál az tészták szerelmeseinek, mint a provance-i pritaminos, fokhagymás vagy épp a kakaós-sárgarépás metélt. 
A Míves Tésztákat keressétek a Fővárosi régió SPAR és INTERSPAR boltjaiban, a piros almás Régiók Kincsei polcokon!




A bejegyzés trackback címe:

https://regiokkincsei.blog.hu/api/trackback/id/tr318901228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Régiók Kincsei

A SPAR Magyarország Kft. 2021-től kezdődően 7 regionális központot nyitott az országban (Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Hódmezővásárhely, Győr, Pécs, Nyíregyháza, Budapest), melyek a vonzáskörzetükben működő, meghatározott paraméterekkel rendelkező üzletekkel együtt alkotnak egy-egy régiót. A regionális központok nagyságrendileg 50 km-es körzetéből várja a SPAR olyan kistermelők jelentkezését, akik folyamatosan fenntartható, kiváló minőségű magyar terméket állítanak elő.

Friss topikok

süti beállítások módosítása