Hódmezővásárhely és környéke: kincskeresés a Dél-Alföldön

hmvh_r.jpg

Unalmas az Alföld? Kétségtelen, hogy hegyeket-völgyeket nem találsz itt, de azért van sok más érdekesség, látnivaló.

Nézzünk körül például a Dél-Alföldön! A Hódmezővásárhelyi régió Magyarország délkeleti részén, a Tiszántúlon található, közvetlenül a Tisza és a Maros folyók közötti területen. A táj jellegzetesen alföldi sík, nagy kiterjedésű mezőgazdasági területekkel, amelyeket főként gabonafélék, napraforgó- és szójatermesztés ural. 

Látnivalók Hódmezővásárhely környékén

A régió központja, Hódmezővásárhely történelmi emlékei mellett kulturális szempontból is izgalmas, a hazai képzőművészetben régóta fontos szerepet játszik. A helyi kultúra iránt érdeklődők kedvéért a Tornyai János Múzeum és a Hódmezővásárhelyi Városi Galéria mellet érdemes megemlíteni a helyi népművészetet bemutató Alföldi Múzeumot is.

Hódmezővásárhely környéke vonzó kirándulási lehetőségeket kínál. Legismertebb a közeli Mártélyi Tájvédelmi Körzet ahol az alföldi táj, a vizes élőhelyek és gazdag madárvilág ismerhető meg.

Amit enni érdemes

Hódmezővásárhely és környéke természetesen nem a francia, vagy a mediterrán gasztronómia remekeit kínálja. Itt a jellegzetes alföldi ételeket érdemes keresni. (Ezeket sajnos egyre jobban kiszorítja a “modern” gasztronómia.)

Néhány jellegzetes étel a hódmezővásárhelyi régióból:

Halgulyás:  A közeli Tisza és a Maros halaiból készülő gazdag, fűszeres halleves. (A helyiek szerint “egészen más” mint szegedi rokona.)

Slambuc: Egykor a pásztorok eledele volt a krumpliból, tésztából hagymával és szalonnával, bográcsban készülő étel - ma igazi alföldi gasztronómiai csemege.

A hódmezővásárhely és vidéke hagyományosan mezőgazdasági régió, így mindent érdemes megkóstolni, ami helyi zölddségekből és itt tenyésztett állatokból készül. A régióban jelentős szőlőültetvények találhatók, melyek termésébő kellemes bor készül.

A hódmezővásárhelyi régió kincsei

Természetesen a hódmezővásárhelyi régióból is sok kisvállalkozó  csatlakozott a Régiók Kincsei programhoz, így az ő termékeik is megtalálhatók a SPAR és az INTERSPAR áruházak polcain

  • Dragon Tibor és Dragonné Seres Edit 30 éve, 1994-ben alapították tésztaüzemüket. A Kata márkanév alatt ma már 25 féle tésztát kínálnak a házias ízekre vágyóknak.
  • Kádár Gyöngyvér és párja 2019 óta tenyészt fürjeket. A nagyjából  1000 példányt számláló állomány adja rendkívül gészséges száraztésztáik meghatározó alapanyagát.
  • A Csávás Norbert vezette szociális szövetkezet amellett, hogy helyi zölfdégekből, gyümölcsökből állt elő kitűnő szószokat és lekvárokat, fontos szerepet játszik a helyi munkanélküliség csökkentésében is.
  • Valentinyi Károly és lánya Fruzsina rizstermelők. Céljuk, hogy minőségi hazai termékkel  lássák  el a hagyományos magyar rizsre, a bio rizsre, vagy gluténmentes rizstermékekre vágyókat.ricely.jpeg
  • Wilhelm András 16 éves korában kezdte el a méhészkedést. Innen az agrárdiploma megszerzése után egy ausztriai kitérő után jutott el a Mézborig. A napraforgó- és hárs- és vegyes mézből készülő ital egyszerre finom és egészséges.
  • A tojás ugyan nem speciális, a régióhoz kötődő termék, a Klazsik György és Herman László helyi farmjáról származó egyedi technológiával, fertőtlenített héjú tojások mégis Hódmezővásárhely hírnevét erősítik.
  • Ha valami, akkor a fűszerpaprika igazi dél-alföldi termék. A PaprikaMolnár vállalkozás részben saját, részben a környéken felvásárol papriából készíti a magyor konyha  jellegzetes fűszerét.paprikamolnar.jpg
  • Varga Árpád Gedeon borászatában dédszülei hagyományait folytatja. 80 hektáros birtokukon a helyi adottságoknak megfelelően elsősorban arany sárfehér, kövidinka, generosa termesztenek. A borászatban a Dunai borvidékre jellemző reduktív, könnyed, friss, gyümölcsös fehér és rosé borokat készítenek
  • Ahol gyümölcs terem, ott pálinka is készül. A Gong márkanév alatt piacra kerülő, a hagyományos magyar párlat mellett Szanka Dániel, Zámbó Anita és László Sándor boszorkánykonyhájában más égetett szeszek is készülnek. Az ízekben és illatokban gazdag párlatokat korszerű technológiával, minőségi alapanyagokból állítják elő.gong.jpg
  • A Dél-Alföld ideális hely a méhészethez. Ezt ismert fel Váraljai László, aki Ásotthalmon, a családi birtokon, Bivalyos tanyán 11 féle tiszta, egészséges mézet állít elő.
  • Berkeszi Sándos Alkimista üzemében nem aranyat állítanak elő, hanem kisüzemi sörfőzést folytatnak. A naponta többször készülő főzetek között a szokásos világos  (lager) sörön  túl kellemesen gyümölcsös ízvilágok, karakteresen komlós ipák és testes barna sörök is megtalálhatóak.
  • Tésztából soha nem elég! Az Izsáki Házitészta üzemből kikerülő száraztészták között a slambucba való pirított tarhonyától a méltán híres egyesével pödört lúdgége tésztáig sokféle finomság található.

Keresd a hódmezővásárhelyi régió kincseit!

Az ételekről-italokról nem elég olvasni, meg is kell kóstolni őket! A felsorolt termékek a hódmezővásárhelyi régió SPAR és INTERSPAR üzleteiben megtalálhatók. 



A bejegyzés trackback címe:

https://regiokkincsei.blog.hu/api/trackback/id/tr6918439367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Régiók Kincsei

A SPAR Magyarország Kft. 2021-től kezdődően 7 regionális központot nyitott az országban (Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Hódmezővásárhely, Győr, Pécs, Nyíregyháza, Budapest), melyek a vonzáskörzetükben működő, meghatározott paraméterekkel rendelkező üzletekkel együtt alkotnak egy-egy régiót. A regionális központok nagyságrendileg 50 km-es körzetéből várja a SPAR olyan kistermelők jelentkezését, akik folyamatosan fenntartható, kiváló minőségű magyar terméket állítanak elő.

Friss topikok

süti beállítások módosítása