Empanada csirkével, fűszeres alma chutneyval és zöldségekkel

Egy olyan receptet kaptunk a Legjavától és Csigó Zitától, ami nem csupán finom, hanem nyári utazáshoz is tökéletes, hiszen jól szállítható és melegíteni sem kell. Így nyugodtan magatokkal vihetitek a hétvégi kiránduláshoz vagy hétközben a munkahelyre.

csirke_s-alma_s-empanada_legjava.jpg

A batyukba LEGJAVA Fűszeres Alma Chutney került (kerek, fűszeres ízek jellemzik, ha nem bonyolítanátok túl az ebédet, csak kanalazzatok belőle sült húsok mellé), a húst pedig LEGJAVA Fűszeres Szárított Zöldségkeverékkel sütöttem át. Mielőtt jön a recept, pár mondat a fűszerkeverékekről. 3 különböző mix kapható (natúr, vegyes és fűszeres), én most az utóbbival főztem, szárított sárgarépadara, paszternákdara, vöröshagymadara, petrezselyemlevél, fokhagymadara, lestyánlevél, őrölt fekete bors és őrölt gyömbér került bele, a gyömbér adja meg a keverék plusz fűszerességét, az almával pedig szuper párost alkot. Zöldségkeverékekkel nehéz megvenni, mert vagy annyira „természetesek”, hogy épp ízük nincs (minden bizonnyal a kevésbé jó minőségű alapanyagok miatt) vagy a zacskó kibontása után azonnal megcsap a jellegzetes mű szag. A LEGJAVA keverékekre szerencsére egyik állítás sem jellemző, finomak, intenzív ízűek, só és ízfokozó hozzáadása nélkül készülnek.

Hozzávalók (7-8 darabhoz):

A tésztához:

- 30 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 2 nagy csipet só
- 0,5 dl semleges ízű olaj
- 1,5 dl langyos víz
- 1 kis tojás a kenéshez

A töltelékhez:

- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál vaj
- 1 kisebb póréhagyma fehér része (kb. 8 dkg)
- só
- 25 dkg csirke felsőcombfilé
- 1 púpozott evőkanál LEGJAVA Fűszeres Szárított Zöldségkeverék 
- 8 dkg LEGJAVA Fűszeres Alma Chutney 

A tésztához a lisztben elmorzsoljuk a hideg, kockákra vágott vajat. Hozzáadjuk a sót, az olajat és a vizet. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd folpackba csomagoljuk a tésztát, és hűtőbe tesszük.

Közben elkészítjük a tölteléket. Az olaj és a vaj keverékét felmelegítjük egy serpenyőben. Rátesszük a felkarikázott pórét, lassú tűzön puhára sütjük egy kevés sóval. Közben a csirkét kis kockákra vágjuk. A puha hagymára szórjuk, hozzáadjuk a fűszerkeveréket és ízlés szerint még sót, majd összesütjük. Hagyjuk legalább langyosra hűlni. Ezután áttesszük egy keverőtálba, hozzákanalazzuk a chutneyt, és alaposan összekeverjük.

A pihentetett tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk. Kiszúrunk belőle mérettől függően 7-8 tésztakorongot (legegyszerűbb egy müzlis tál száját rátenni, majd körbevágni késsel), mindegyik közepére halmozunk kb. 2 evőkanálnyi ragut. A korongok szélét lekenjük kevés vízzel, összeragasztjuk, széleiket villával megmintázzuk, majd végül a tetejüket lekenjük az elhabart tojással. Végül megszurkáljuk villával, hogy sülés közben a gőz távozni tudjon.

A batyukat sütőpapírral borított sütőlemezre helyezzük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25-28 perc alatt készre sütjük.

A LEGJAVA-ról:

A Homokhátság Szíve Zöldség – és Gyümölcsfeldolgozó Start Szociális Szövetkezet Bordányban, a Homokhátság Szívében működik.  A szociális szövetkezet célkitűzése a helyi munkanélküliség csökkentésén túl, hogy elsősorban helyi alapanyagból, tartósítószer és adalékanyag-mentesen készüljenek a különlegességek.
A helyi gazdáktól felvásárolt kiváló terményekből olyan prémium minőségű kész termékek előállítását célozták meg, amelyek megállják a helyüket akár a nagyvárosok kézműves boltjaiban is. Kis üzemükben olyan helyben megtermelt zöldségeket és gyümölcsöket dolgoznak fel, amelyek Magyarország déli, napsütötte vidékén teremtek és a homokháti gazdák gondossága tette őket ízletessé.

A kézzel válogatott zöldségekből és gyümölcsökből olyan egyedi ízvilágú szószokat, krémeket, lekvárokat és chutney-kat készítenek, amelyeket bárki büszkén tehet az asztalára.

A LEGJAVA termékeit keresd az Alföldi régió SPAR és INTERSPAR üzleteiben, a piros almás polcokon! 

A bejegyzés trackback címe:

https://regiokkincsei.blog.hu/api/trackback/id/tr5618889690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Régiók Kincsei

A SPAR Magyarország Kft. 2021-től kezdődően 7 regionális központot nyitott az országban (Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Hódmezővásárhely, Győr, Pécs, Nyíregyháza, Budapest), melyek a vonzáskörzetükben működő, meghatározott paraméterekkel rendelkező üzletekkel együtt alkotnak egy-egy régiót. A regionális központok nagyságrendileg 50 km-es körzetéből várja a SPAR olyan kistermelők jelentkezését, akik folyamatosan fenntartható, kiváló minőségű magyar terméket állítanak elő.

Friss topikok

süti beállítások módosítása