Unalmas az Alföld? Kétségtelen, hogy hegyeket-völgyeket nem találsz itt, de azért van sok más érdekesség, látnivaló.
Nézzünk körül például a Dél-Alföldön! A Hódmezővásárhelyi régió Magyarország délkeleti részén, a Tiszántúlon található, közvetlenül a Tisza és a Maros folyók közötti területen. A táj jellegzetesen alföldi sík, nagy kiterjedésű mezőgazdasági területekkel, amelyeket főként gabonafélék, napraforgó- és szójatermesztés ural.
Látnivalók Hódmezővásárhely környékén
A régió központja, Hódmezővásárhely történelmi emlékei mellett kulturális szempontból is izgalmas, a hazai képzőművészetben régóta fontos szerepet játszik. A helyi kultúra iránt érdeklődők kedvéért a Tornyai János Múzeum és a Hódmezővásárhelyi Városi Galéria mellet érdemes megemlíteni a helyi népművészetet bemutató Alföldi Múzeumot is.
Hódmezővásárhely környéke vonzó kirándulási lehetőségeket kínál. Legismertebb a közeli Mártélyi Tájvédelmi Körzet ahol az alföldi táj, a vizes élőhelyek és gazdag madárvilág ismerhető meg.
Amit enni érdemes
Hódmezővásárhely és környéke természetesen nem a francia, vagy a mediterrán gasztronómia remekeit kínálja. Itt a jellegzetes alföldi ételeket érdemes keresni. (Ezeket sajnos egyre jobban kiszorítja a “modern” gasztronómia.)
Néhány jellegzetes étel a hódmezővásárhelyi régióból:
Halgulyás: A közeli Tisza és a Maros halaiból készülő gazdag, fűszeres halleves. (A helyiek szerint “egészen más” mint szegedi rokona.)
Slambuc: Egykor a pásztorok eledele volt a krumpliból, tésztából hagymával és szalonnával, bográcsban készülő étel - ma igazi alföldi gasztronómiai csemege.
A hódmezővásárhely és vidéke hagyományosan mezőgazdasági régió, így mindent érdemes megkóstolni, ami helyi zölddségekből és itt tenyésztett állatokból készül. A régióban jelentős szőlőültetvények találhatók, melyek termésébő kellemes bor készül.
A hódmezővásárhelyi régió kincsei
Természetesen a hódmezővásárhelyi régióból is sok kisvállalkozó csatlakozott a Régiók Kincsei programhoz, így az ő termékeik is megtalálhatók a SPAR és az INTERSPAR áruházak polcain
- Dragon Tibor és Dragonné Seres Edit 30 éve, 1994-ben alapították tésztaüzemüket. A Kata márkanév alatt ma már 25 féle tésztát kínálnak a házias ízekre vágyóknak.
- Kádár Gyöngyvér és párja 2019 óta tenyészt fürjeket. A nagyjából 1000 példányt számláló állomány adja rendkívül gészséges száraztésztáik meghatározó alapanyagát.
- A Csávás Norbert vezette szociális szövetkezet amellett, hogy helyi zölfdégekből, gyümölcsökből állt elő kitűnő szószokat és lekvárokat, fontos szerepet játszik a helyi munkanélküliség csökkentésében is.
- Valentinyi Károly és lánya Fruzsina rizstermelők. Céljuk, hogy minőségi hazai termékkel lássák el a hagyományos magyar rizsre, a bio rizsre, vagy gluténmentes rizstermékekre vágyókat.
- Wilhelm András 16 éves korában kezdte el a méhészkedést. Innen az agrárdiploma megszerzése után egy ausztriai kitérő után jutott el a Mézborig. A napraforgó- és hárs- és vegyes mézből készülő ital egyszerre finom és egészséges.
- A tojás ugyan nem speciális, a régióhoz kötődő termék, a Klazsik György és Herman László helyi farmjáról származó egyedi technológiával, fertőtlenített héjú tojások mégis Hódmezővásárhely hírnevét erősítik.
- Ha valami, akkor a fűszerpaprika igazi dél-alföldi termék. A PaprikaMolnár vállalkozás részben saját, részben a környéken felvásárol papriából készíti a magyor konyha jellegzetes fűszerét.
- Varga Árpád Gedeon borászatában dédszülei hagyományait folytatja. 80 hektáros birtokukon a helyi adottságoknak megfelelően elsősorban arany sárfehér, kövidinka, generosa termesztenek. A borászatban a Dunai borvidékre jellemző reduktív, könnyed, friss, gyümölcsös fehér és rosé borokat készítenek
- Ahol gyümölcs terem, ott pálinka is készül. A Gong márkanév alatt piacra kerülő, a hagyományos magyar párlat mellett Szanka Dániel, Zámbó Anita és László Sándor boszorkánykonyhájában más égetett szeszek is készülnek. Az ízekben és illatokban gazdag párlatokat korszerű technológiával, minőségi alapanyagokból állítják elő.
- A Dél-Alföld ideális hely a méhészethez. Ezt ismert fel Váraljai László, aki Ásotthalmon, a családi birtokon, Bivalyos tanyán 11 féle tiszta, egészséges mézet állít elő.
- Berkeszi Sándos Alkimista üzemében nem aranyat állítanak elő, hanem kisüzemi sörfőzést folytatnak. A naponta többször készülő főzetek között a szokásos világos (lager) sörön túl kellemesen gyümölcsös ízvilágok, karakteresen komlós ipák és testes barna sörök is megtalálhatóak.
- Tésztából soha nem elég! Az Izsáki Házitészta üzemből kikerülő száraztészták között a slambucba való pirított tarhonyától a méltán híres egyesével pödört lúdgége tésztáig sokféle finomság található.
Keresd a hódmezővásárhelyi régió kincseit!
Az ételekről-italokról nem elég olvasni, meg is kell kóstolni őket! A felsorolt termékek a hódmezővásárhelyi régió SPAR és INTERSPAR üzleteiben megtalálhatók.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.