Utolsó utunk a Nyíregyházi Régióba visz, melyet Magyarország északkeleti részén találtok. Az észak-alföldi Nyírségben kezdődik, de ide tartozik az ország legismertebb borvidéke, Tokaj-Hegyalja is.
Látnivalók
Nyíregyháza és környéke számos izgalmas kirándulási lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A városban található Sóstói Múzeumfalu, ahol a látogatók megismerhetik a régió hagyományos népi kultúráját, valamint a híres Nyíregyházi Állatpark, amely Európa egyik legnagyobb és legszínesebb állatkertje. Nem messze innen található a festői szépségű Tokaj, a világörökség részét képező borvidék, amely kiváló lehetőséget nyújt borkóstolásra és a helyi borászatok megismerésére. A Tisza-tó is könnyen elérhető, ahol a természet szerelmesei élvezhetik a vízi sportokat, horgászatot és madármegfigyelést. A Zempléni-hegységben túrázhatunk, ahol lenyűgöző panorámák és történelmi várak várják a látogatókat.
A Nyíregyházi régió tökéletes úti cél a természet, kultúra és borok iránt érdeklődők számára.
Mit érdemes enni és inni
A tájegység alapvető konyhai nyersanyagai a rozs, a burgonya, a répa, a napraforgó, a bab és a káposzta. Az utóbbiból pedig az egyik leghíresebb fogás készül, a szabolcsi töltött káposzta, amit ezen a környéken paradicsommal főznek, a töltelékbe pedig a mai napig kukoricadara kerül. Kikerülhetetlen helyi recept még a nyírségi gombócleves is, a káposztás paszulyleves füstölt csülökkel, a merészebbek pedig mindenképp kóstolják meg a mákos kukoricát.
A Tokaj-Hegyalja az ország legismertebb borvidéke - amit még a Himnusz is megénekel -, így talán senkinek nem kell bemutatni. Az elsősorban édes aszúborairól ismert borvidék (a 2000-es évek óta egyre több a fehér száraz is) első írásos említése 1252-ből, IV. Béla egyik oklevelében maradt fenn. Az itteni borok különlegessége elsősorban a rendkívül változatos talajnak és a hegyoldal mikroklímájának köszönhető.
A Nyíregyházi Régió kincsei
Természetesen a ebből a régióból is sok kisvállalkozó csatlakozott a Régiók Kincsei programhoz, így az ő termékeiket már megtaláljátok a kiemelt SPAR és az INTERSPAR áruházak polcain.
Gál Attila - Virágbéke Méhészet: A Virágbéke újhullámos magyar méhészet alapítói hisznek abban, hogy a méznek nemcsak a nagymama konyhájában van helye, hanem a modern konyhákban is, ahol a minőség és különlegesség találkoznak. Céljuk egy olyan méz brand létrehozása, amely friss, fiatalos, tele van humorral (elég csak a jobbnál-jobb mézneveken végignézni), illetve egyedi, édes ízekkel.A Heit Torma családi vállalkozás évtizedek óta termeszt kiváló minőségű hajdúsági tormát Hajdú-Bihar megyében, Pocsajon, ahol 2022 óta kisüzemileg dolgozzák fel a kiváló minőségű hajdúsági tormát. Termékeik között laktóz-, glutén- és színezékmentes, valamint cukormentes változatok is megtalálhatók. Filozófiájuk a minőség, a természetesség és a magyar torma hagyományainak tisztelete, termékeik pedig természetes immunerősítők, már csak ezért is érdemes megkóstolni!
Dr. Ungváry Krisztián, a Vayi Borászat vezetője eredeti szakmáját tekintve történész, azonban mellette 1993 óta borszakíróként is tevékenykedik, Tokajban található 2.5 hektáros ültetvényén különleges furmint, sárgamuskotály, hárslevelű, zéta, kövérszőlő és pinot noir fajtákat termel. Az olaszliszkai Vayi dűlő terméséből készített borait az élénk savszerkezet, fajta jelleg és ásványos karakter jellemzi.
A Tiszadadán készülő Dada Tészta termékei a felújított régi Malom épületében, 2014 nyara óta, házias jelleggel készülnek. A helyi munkaerőt alkalmazó és alapanyagokat használó vállalkozás folyamatosan növeli a minőséget és mennyiséget, termékeit önkormányzati konyhákra, kifőzdékbe, éttermekbe, SPAR és INTERPAR üzletekbe, illetve vásárokra és piacokra szállítja.
A Maison aux Pois újgenerációs borászat a Tokaji borvidéken, amelyet Kulcsár Gábor alapított lelkes csapatával. Céljuk elegáns, burgundi stílusú borok készítése, amelyek megmutatják a tokaji terroir egyediségét. Kínálatukban a furmintból készülő száraz és édes borok mellett érdekességképpen sauvignon blanc is színesíti a pincészet kínálatát.A Gardenova Kft., a Mezei családi farm tulajdonában álló cég, alma, meggy és szilva termesztésével foglalkozik Nyírtass külterületén, ahol 50 hektáron gazdálkodnak. A hidegen préselt, pasztőrözött gyümölcslevek tartósítószer-mentesek, vegánok és prémium minőségűek, praktikus bag in box csomagolásban kaphatók a SPAR és INTERSPAR kiemelt üzleteiben.
A Demeter Balázs - Demeter Pálinka Manufaktúra Ibrányban, a Tiszától néhány kilométerre található, és nevét a tulajdonos vezetéknevéről, valamint a termést hozó görög istennőről kapta. A pálinkák előállítása során nagy hangsúlyt fektetnek a helyben termelt, napérlelte zempléni és rétközi gyümölcsökre, így biztosítva a magas minőséget.
Mézes Gergő és családja a vizsolyi méhészetükben az egészséges, magyar mézek készítése mellett saját maguk gyűjtik a virágport, a propoliszt, a méhpempőt és a méhviaszt. Mézmúzeumukban a látogatók megismerkedhetnek a méhészkedés történetével és a méhek világával, miközben mézkóstolón vehetnek részt és kipróbálhatják a szakma egyes lépéseit.
A Tejmalom, Dr. Lendvai Csaba és felesége, Nagy Hajnal által alapította, 100%-ban családi tulajdonú mezőgazdasági vállalkozás, amely 2000 óta működik. Tejtermékeiket saját szarvasmarha telepük ellenőrzött tejéből készítik, itt a takarmányozástól kezdve a feldolgozásig mesterséges adalékanyagok nélkül, korszerű érintőképernyős berendezésekkel.
Keczkó Erika, a Penta Família Szövetkezet vezetőjeként több mint 20 éve foglalkozik zöldség-gyümölcs értékesítéssel. Gyümölcsfeldolgozó üzemükben konvencionális és bio gyümölcsvelőt, gyümölcslevet és lekvárt állítanak elő. Termékeik tartósítószer- és állagjavító-mentesek, így nemcsak finomak, hanem egészségesek is.
A BAZ Beer sörfőzde 2018-ban jött létre a tokaji hegy lábánál, újhullámos és klasszikus söröket készítve, hogy Tokaj ne csak a borairól legyen híres. A fiatal, ambiciózus csapat prémium alapanyagokkal és modern berendezésekkel törekszik kiváló minőségű, helyben készült kisüzemi sörök előállítására.
A Borecet Művek Tokaj szívében készíti különleges boreceteit válogatott szőlőfürtökből és kiváló tokaji borokból, saját gazdaságukból vagy hazai termelőktől származó alapanyagok felhasználásával. Termékeik 100%-ban természetes módon, biológiai erjesztéssel készülnek, tartósítószer-mentesek, és legalább 4-6 hónapig tölgyfahordóban érlelik őket gazdag aromájuk fokozása érdekében.
A 2015-ben alapított családi vállalkozás, a Kokadon működő Léta Tészta, kiváló minőségű alapanyagokból, modern technológiai eljárásokkal, de kisüzemi gondossággal készíti száraztésztáit. A 35-féle tartósítószer-mentes tésztájuk közül a kakastaréj, a cérnametélt és a sodort csigatészta a legkedveltebb, és folyamatosan bővítik kínálatukat egészséges alternatívákkal.
Az ételekről-italokról viszont nem elég olvasni, meg is kell kóstolni őket! A felsorolt termékek a Nyíregyházi régió SPAR és INTERSPAR üzleteiben megtalálhatók, keressétek őket a piros almával jelölt polcokon!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.