A Győri régió Magyarország észak-nyugati részén, a Duna és a Rába folyók találkozásánál helyezkedik el, közel az osztrák és a szlovák határhoz. Földrajzi fekvése révén fontos kereskedelmi és kulturális csomópont, ahol az Alföld és a Nyugat-Dunántúl találkozik. Központja Győr megyei jogú város tele történelmi és modern látnivalókkal.
A hazai autógyártás központja
Győr gazdasága elsősorban az autóiparnak köszönhetően fejlődik, de az Audi mellett a gépipar, az elektronika és az élelmiszeripar is jelentős szerepet tölt be a helyi gazdaságban. A város jelentős oktatási központ is.
Látnivalók
Győr történelmi belvárosa a barokk építészet kitűnő példája. A Széchenyi tér, a Szent László székesegyház, a Püspökvár rengeteg látnivalót kínál.
Környezet
A Győri régió dombjai, erdői ideális helyszínek kirándulásokhoz, a Rába és a Duna folyók pedig kitűnő lehetőségeket kínálnak a vízi sportokra és a horgászatra.
Gasztronómia
A győri körzet gasztronómiája elsősorban a helyi alapanyagokra és a magyar konyha hagyományaira épít. A régió jellegzetes ételei közé tartozik a halászlé, a pörkölt, valamint a gulyásleves. A helyi cukrászdákban feltétlenül érdemes megkóstolni a híres Győri édest és a helyi rétest. A borok szerelmesei is megtalálhatják számításaikat a környező borvidékek, így a Pannonhalma és Sopron kínálatában, ahol kiváló fehér- és vörösborokat termelnek.
A Győri régió kincsei
Szabó Edit - száraztészta: A Szabó Tésztaüzem 1987-ben klasszikus családi vállalkozásként kezdte meg működését. Sokáig nagyon egyszerű módszerekkel készült a házi tészta, de ma már a legkorszerűbb gépeken készül a 4 és 8 tojásos cérnametélt, eperlevél és kiskocka.
Varga Tamás - vörös- és fehérborok: A Lőrinczy Bálint tulajdonos és Varga Tamás borász vezette Steigel Pincészet az alapanyagot a saját 21 hektáros, organikus művelésű ültetvényein termelik meg. A hagyományos zöld veltelini, zweigelt, kékfrankos, pinot noir, merlot, cabernet sauvignon mellett az újonnan telepített cabernet franc, syrah, illetve a „koronaékszer”, a furmint szőlőkből készítik boraikat.
Vaszary Család - vörös- és fehérbor: Az 1995-ben alapított, jelenleg Vaszary Pincészet néven működő cég gyökerei egészen az 1800-as évekig nyúlnak vissza. A fajtaösszetételt 80%-ban fehér borszőlő fajták, olaszrizling, rizlingszilváni, irsai olivér, királyleányka, rajnai rizling, chardonnay,tramini határozzák meg. A piaci igényekhez, valamint a kiváló talajtani adottságokhoz igazodva, 2006-2008 között összesen 8 hektár vörös borszőlőt telepítettek, melyek merlot, cabernet sauvignon és kékfrankos fajtákból áll.
Pécsinger János - fehér- és rozéborok: Ez a családi vállalkozás is bizonyítja, hogy a Győri régió kiválóan alkalmas a borászatra. A györ környéki dombokon 50 hektáron gazdálkodó vállalkozás a a legtfontosabb olaszrizling mellett pinot blanc, királyleányka, cserszegi fűszeres, rajnai rizling fajtákat termeszt, amiket pinot noir és cabernet franc fajták is színesítik. A reduktív és hordós érlelésű borok mellett pasztőröző eljárással készülő gyümölcsleveket is készítenek.
Bernáth Roland - sajtos rúd: A vállalkozó a családban elsőként vágott bele cukrászati vállalkozásba. Előzménye mégis van: Bernáth Róbert nagymamája süteményeinek ízét szeretné eljuttatni a boltok polcaira is. A hagyományos recepteken alapuló sütemények - különösen a sajtos rudak - egyre népszerűbbek.
Bakos Tibor és Dömötör Zsolt - 1 Csepp Pálinka: A hobbiként indult pálinkafőzés mára komoly vállalkozássá vált. A Fertő-Hanság Nemzeti Park területén, Hegykőn kialakított látványfőzdében minőségi párlatok készülnek. A prémium minőség titka a hibátlan - helyi - gyümölcs és a szakmai hozzáértés.
Ali Rawech Szami - kézműves sörök: A HopTop sörfőzde tulajdonosa a közgazdász pályát hagyta el, hogy az eleinte hobbiból űzött sörfőzésből komoly termék legyen. Már az első terméke nemzetközi díjat nyert. Olyan különlegességet is készít, mint a tihanyi levendulás sör.
Csósza Dominika - lekvárok és szörpök: Ahol sok gyümölcs terem, abból som mindent lehet készíteni, és a Kutyori Konyha pont ezt teszi. A börzsönyi lekváros műhelyben kizárólag válogatott hazai alapanyagokból dolgoznak. A lekvárok és szörpök ízvilága a magas gyümölcstartalomnak köszönhetően különlegesen ízletes.
Dobóczky András és Kunics Adrienn - ketchupok: A vállalkozás elődje még 1939-ben kezdte meg a ketchup gyártását Örkényben Reiter Albin és felesége, Jusztika révén, akiknek receptje külföldön aratott nagy sikert. 70 év kihagyás után az unokaöccs, Dobóczky András élesztette újra a családi receptet, és most a vásárlók a Rex Ketchup termékeket kóstolhatják meg a Régiók Kincsei program keretében.
Andrási Mihály - ízesített mézes puszedlik: Ritka mesterséget, a mézeskalács-készítést elevenített fel a vállalkozó. A természetes alapanyagokból finomságok nem tartalmaznak adalékanyagokat, sem tartósítószert. A figurák alakjában a tradicionális vonal mellett a modern formák is megjelennek, és a díszítésben is rengeteg kreativitás rejlik.
Keresd a Győri régió kincseit!
Az ételekről-italokról nem elég olvasni, meg is kell kóstolni őket! A felsorolt termékek a Győrii régió SPAR és INTERSPAR üzleteiben megtalálhatók.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.